Ο σχεδιασμός θεραπείας

Αφορά τον  έλεγχο λίγο πριν την έναρξη της θεραπείας γίνεται μια σειρά εξετάσεων τόσο στην γυναίκα όσο και στον σύντροφό της προκειμένου να εκτιμηθούν συγκεκριμένοι παράμετροι. Οι κυριότερες εξετάσεις, είναι ορμονικός έλεγχος, κολπικός υπέρηχος, δοκιμασία τραχήλου, εξέταση και καλλιέργεια σπέρματος, εξέταση για τα λοιμώδη νοσήματα.

Διέγερση ωοθηκών

Η διαδικασία  διέγερσης των ωοθηκών ανάλογα από το θεραπευτικό σχήμα που θα επιλεγεί για την κάθε γυναίκα. Στην διάρκεια της θεραπείας η γυναίκα θα πρέπει να επισκεφτεί την μονάδα 4 με 5 φορές . Στις επισκέψεις  γίνεται ορμονικός και υπερηχογραφικός έλεγχος για να εκτιμηθεί η ανταπόκρισή της στην φαρμακευτική αγωγή. Στόχος, στο στάδιο αυτό είναι η ανάπτυξη αρκετών ποιοτικών ωοθυλακίων προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες κύησης.

Λήψη Ωαρίων

Κατά το στάδιο της ωοληψίας , χορηγείται ήπια νάρκωση (μέθη) και λαμβάνονται κολπικά με υπερηχογραφική καθοδήγηση τα ωάρια.

Την ίδια ημέρα ο σύζυγος πρέπει να δώσει σπέρμα για να γίνει η γονιμοποίηση των ωαρίων.

Η δημιουργία των εμβρύων και η αξιολόγησή τους

Οι εμβρυολόγοι ξεκινούν τη διαδικασία της γονιμοποίησης και  παρακολούθησης ,ώστε να διαπιστωθεί  ο αριθμός και η ποιότητα των εμβρύων Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει από 2-4 εικοσιτετράωρα.

Εμβρυομεταφορά

Στο στάδιο αυτό το ζευγάρι προσέρχεται στην μονάδα όπου αρχικά ενημερώνεται από τον εμβρυολόγο για την πορεία και την ποιότητα των εμβρύων τους και για το πόσα τελικά έμβρυα καλής ποιότητας έχουν στην διάθεσή τους . Στην συνέχεια το ζευγάρι συναποφασίζει για το πόσα έμβρυα θα τοποθετηθούν  στην μήτρα της γυναίκας.  Στις  περιπτώσεις, που  εκτός από τα έμβρυα που τελικά επιλέγονται για εμβρυομεταφορά υπάρχουν και πλεονάζοντα έμβρυα. Όταν αυτά είναι καλής ποιότητας τότε το ζευγάρι μπορεί να επιλέξει την συντήρησή τους με την μέθοδο της κρυοσυντήρησης. Τα νέα πρωτόκολλα  που εφαρμόζονται εξασφαλίζουν πολύ υψηλά επίπεδα επιβίωσης μετά την απόψυξη και πολύ καλά ποσοστά εγκυμοσύνης.

Σημαντικό για  το ζευγάρη αφού του εξασφαλίζει επανάληψη προσπάθειας χωρίς την ανάγκη να επαναληφθεί η  διαδικασία  διέγερσης των ωοθηκών και της ωοληψίας.

Μέτρηση β- χοριακής γοναδοτροπίνης

Η αναμονή  διαρκεί περίπου 12 με 14 ημέρες και ολοκληρώνεται με το τεστ εγκυμοσύνης (εξέταση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης).

Στο διάστημα αυτό η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της και στους προηγούμενους ρυθμούς ζωής της .Θεωρείται ότι καταπολεμά το αγχος του αποτελέσματος η συνέχιση της καθημερινότητας.