Η ακράτεια των ούρων , είναι η µη οικειοθελής απώλεια ούρων .

Οι  γυναίκες  μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα ακράτειας με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την εμμηνόπαυση.

Η ακράτεια ούρων στην γυναίκα είναι τριών τύπων:

Η ακράτεια από προσπάθεια (stress incontinence)

Σε αυτή τη περίπτωση εχουμε  µη οικειοθελής απώλεια ούρων όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση. Η πτώση του κατώτερου τµήµατος της ουροδόχου κύστεως (αυχένας) συµβάλλει στον µηχανισµό της ακράτειας αυτής όπως και το χαλαρό πρόσθιο κολπίκο τοίχωμα και κυστεοκήλη.

Η διάγνωση της ακράτειας από προσπάθεια γίνεται µε τον ουροδυναµικό έλεγχο

Επιτακτική ακράτεια (urge incontinence)

Σε αυτή τη περίπτωση , είναι η απώλεια της ικανότητας της γυναίκας να συγκρατήσει την ούρηση της και η ουροδόχος κύστη συσπάται αυτόνοµα. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η συχνοουρία και νυκτοουρία, επίσης ακράτεια ούρων κατά τη σεξουαλική επαφή.

Η διάγνωση μπαίνει µε τον ουροδυναμικό έλεγχο όπου φαίνονται οι συσπάσεις του εξωστήρα  ακόµα και µε µικρή ποσότητα ούρων  µέσα στην κύστη. Οι συσπάσεις εµφανίζονται πιο συχνά στην όρθια θέση ή µετά από βήχα .Επίσης παρατηρείται µικρή χωρητικότητα της κύστης σε ούρα

Μκτού τύπου ακράτεια (mixed incontinence)

Είναι ο συνδυασμός  των δύο προηγούμενων τύπων

Φαρμακευτική θεραπεία

Η ουρήθρα και η κύστη περιέχουν σημαντικό αριθμό οιστρογονικών υποδοχέων, η χορήγηση οιστρογόνων μπορεί να επηρεάζει τα ουρογεννητικά φαινόμενα στις μετεμμηνοπαυσιακές ασθενείς .Αλλοι φαρμακευτικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις ακράτειας διαφόρων τύπων ακράτειας είναι αντιχολινεργικά φάρμακα, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, μυοτροπικοί παράγοντες.

Χειρουργική θεραπεία

Οπισθοηβική κολποανάρτηση

Ο βασικός στόχος της επέμβασης είναι η ανάρτηση και σταθεροποίηση του προσθίου κολπικού τοιχώματος και κατ ́επέκταση του αυχένα της κύστης και της εγγύς ουρήθρας σε μια οπισθοηβική περιοχή, πράγμα που εμποδίζει την κάθοδό τους.

Τοποθέτηση ταινίας ελεύθερης τάσης (TVT)

Μια στενή ταινία από πλέγμα πολυπροπυλενίου τοποθετείται στη μεσότητα της ουρήθρας προκειμένου να αντισταθμίσει την ανεπάρκειά της.